Recomandă şi tipăreşte

color #000000
color #000000

09.04.2012

Intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten sau boala celiacă, este o afecțiune digestivă datorată consumului de produse care conțin gluten. Acesta este un complex de proteine, format printre altele și din gliadină, componentă responsabilă de producerea bolii. Glutenul este prezent în făina unor cereale precum grâu, ovăz, orz iar produsele care au la bază făină sunt cele care prezintă intoleranța digestivă și declanșează boala.
Mecanismul prin care se produce această afecțiune nu este bine cunoscut, se bănuiește că este o boală cu mecanism imun, dar a fost demonstrată și o componentă genetică. Astfel că dacă cineva din familie are boala celiacă, șansele sunt de 5 - 15 % ca și tu să ai această afecțiune.

Cum se manifestă intoleranța la gluten?
 

Simptomele acestei boli nu sunt specifice, ele putând fi întâlnite și în alte afecțiuni din sfera digestivă, de aceea boala este puțin diagnosticată. În plus, condiția este destul de rară, de aceea doctorii au tendința să asocieze simptomele prezente cu alte boli asemănătoare.
Boala afectează atât adultul cât și copilul. La copil apare de obicei în momentul introducerii în alimentația lui a produselor făinoase, dar poate să se instaleze chiar mai devreme. Simptomele constau în încetinirea dezvoltării fizice, lipsa poftei de mâcare, diaree cronică pentru mai mult de 3 - 4 săptămâni, scaun decolorat, abdomen destins și dureros. Pentru prevenția acestei boli celiace, la copil, se recomandă indroducerea cât mai târzie în dieta acestuia a produselor făinoase mai devreme de vârsta de 8 luni și consumul preferențial de cereale pe bază de porumb și orez.

Alimentele acceptate în dieta glutenoprivă sunt:
 

Carne, pește, mare parte a produselor lactate, fructe, verdețuri, orez, cartofi.
O atenție deosebită trebuie acordată marii majorități a alimentelor pe bază de cereale care conțin gluten. Deci sunt de evitat: pâinea, biscuiții, cerealele, dulciurile, pastele, sosurile. Acestea se pot înlocui cu produsele etichetate ca fiind fără gluten.