Recomandă şi tipăreşte

color #000000
color #000000

09.04.2012

Ce este diabetul?

Diabetul este un dezechilibru al metabolismului (metabolismul înseamnă procesele prin care organismul nostru utilizează mâncarea digerată pentru creștere și pentru obținerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingerăm sunt descompuse până la glucoză, care este forma sub care există zahărul în sânge. Glucoza este principala sursă de combustibil pentru organism.
Diabetul nu este contagios. Oamenii nu îl pot contacta unul de la celălalt. Totuși există factori care pot crește riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Există trei tipuri de diabet: 

 

Diabetul de tip 1: este o boală autoimună.

Diabetul de tip 2: cea mai frecventă formă de diabet. Aproximativ 90-95% din totalul persoanelor cu diabet au diabet de tip 2. Această formă de diabet se asociază cu vârsta mai înaintată, obezitatea, antecedente familiale de diabet, antecedente personale de diabet gestațional, sedentarismul. Aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale.

Diabetul gestațional (de sarcină): apare în timpul sarcinii. Femeile care au avut diabet pe perioada sarcinii au un risc de 20% până la 50 % de a dezvolta tipul 2 de diabet în următorii 5-10 ani.