Recomandă şi tipăreşte

color #000000
color #000000

09.04.2012

Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză reprezintă incapacitatea de a digera cantități semnificative de lactoză (zahărul predominant din lapte). Intoleranța la lactoză rezultă dintr-un deficit al enzimei denumite lactază, produsă în mod fiziologic de celulele care căptușesc intestinul subțire.

Simptome 

Simptomele obișnuite sunt greața, crampele, balonarea și diareea, care încep la aproximativ 30 de minute sau 2 ore după ce s-au ingerat alimentele sau lichidele care conțin lactoză. Mulți oameni, care nu au fost diagnosticați ca fiind intoleranți la lactoză sau având o deficiență de lactază, au observat că laptele sau alte produse lactate cauzează probleme, care nu apar la ingerarea altor alimente. Severitatea simptomelor variază în funcție de cantitatea de lactoză pe care o tolerează fiecare individ.

Tratament 

Din fericire, intoleranța la lactoză este relativ ușor de tratat. Nu sunt cunoscute metode prin care să se crească cantitatea de lactază pe care o produce organismul, dar simptomele pot fi controlate printr-o dietă. Copiii născuți cu intoleranță la lactoză trebuie feriți de alimentele ce conțin lactoză. De exemplu, o persoană poate suferi aceste simptome după ce a băut un pahar mic de lapte, în timp ce alții pot bea un pahar, dar nu două. Alții pot ingera inghețată și brânzeturi maturate, cum sunt brânza cheddar sau schwaitzer, dar nu tolerează alte lactate.

Următoarele sfaturi pot ameliora simptomele asociate cu intoleranța la lactoză: 

Disconfortul gastric poate fi diminuat dacă laptele se consumă împreună cu felul de mâncare principal și nu ca atare.

 

  • Se recomandă brânza cheddar sau schwaitzer, sărace în lactoză.

  • Se recomandă iaurturile care conțin culturi active.

  • Se recomandă tratarea laptelui cu formule de reducere a lactozei. Prin adăugarea acestor substanțe și refrigerarea laptelui se poate hidroliza până la 99% din lactoză.

     

Dacă se suspectează o intoleranță la lactoză, cea mai bună rezolvare a problemei este evitarea produselor lactate. Trebuie totuși înțeles faptul că intoleranța la lactoză este o problemă temporară uneori. Poate apărea și ca rezultat al unor afecțiuni cum este o afecțiune inflamatorie intestinală, o infecție parazitară, oricare dintre acestea putând induce un deficit de scurtă durată al lactazei, necesară digestiei lactozei. Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele, pot provoca de asemenea o deficiență temporară a lactazei. Oricare ar fi mecanismul, faptul că toleranța la lactoză poate fi o condiție clinică temporară, face ca evitarea produselor lactate să fie o soluție prea radicală.